Novi globalni hit znamke Renault?

Sreda, 16. december 2015
Novi globalni hit znamke Renault?
Novi globalni hit znamke Renault?
Novi globalni hit znamke Renault?
Novi globalni hit znamke Renault?
Novi globalni hit znamke Renault?
Novi globalni hit znamke Renault?
Novi globalni hit znamke Renault?
Novi globalni hit znamke Renault?

V letošnjem maju smo poročali o novem serijskem modelu znamke Renault, ki je trenutno namenjen samo kupcem v Indiji. Sedaj, približno dva meseca po začetku prodaje, je že jasno, da so Francozi tokrat zadeli žebelj na glavo, podobno kot v primeru prve generacije modela twingo, ker je kwid v samo dveh mesecih prisotnosti na tržišču že prepričal približno 72.000 kupcev …

Vodilni pri znamki Renault lahko leto 2016 pričakajo z nasmehom, predvsem zaradi tega ker se francoska avtomobilska znamka vrača na pota stare slave in uspeha. Clio je v Evropi tako priljubljen, da ga v prodajnih statistikah prehiteva samo Volkswagnov golf, tudi captur privablja več kupcev kot glavni konkurent v obliki Oplove mokke. Veliko bolj presenetljiv za konkurenco (predvsem za konkurente iz Wolfsburga) je uspeh novega francoskega 'mini-crossoverja' z modelno oznako kwid, ki ga trenutno ponujajo samo indijskim kupcem, ker se Nemci že več let trudijo, da bi razvili primeren nizkocenovni avtomobil, vendar jim to zaenkrat ne uspeva, tudi na račun že znane nemške 'overdo' (kompliciranje pri različnih tehničnih rešitvah, ki so lahko izvedene bolj enostavno …) inženirske mentalitete …

Francoska formula za uspeh je enostavna, ker so za Indijce ustvarili 'micro-dusterja' (dolžina: 368 cm, širina: 158 cm, medosna razdalja: 242 cm, masa avtomobila: 760 kilogramov) z 18-centimetrsko 'špranjo' med dnom karoserije in vozno podlago, ki dokazuje, da se kwid ne bo ustrašil niti slabših cest, čeprav v interesu ekonomičnosti ni opremljen s 4x4 pogonom. Za samodejno premikanje simpatičnega malčka so Francozi uporabili 0,8-litrski bencinski 3-valjnik, ki lahko mobilizira 40 kW (54 KM) pogonske moči ter 72 Nm motornega navora. Za pretikanje je zadolžen pritaknjen 5-stopenjski ročni menjalnik. Kasneje bodo kupcem ob doplačilu ponudili tudi samodejni AMT menjalnik ter nekoliko močnejši 1,0-litrski pogonski motor.

Eden izmed zelo pomembnih razlogov za uspeh modela kwid se skriva tudi v njegovi prodajni ceni, ker je osnovna različica tega mini avtomobila kupcem na voljo že za 256.968 (približno 3.500 evrov) indijskih rupij. Za državo, kjer si tisoč prebivalcev deli samo 14 avtomobilov (statistično gledano), je to ključnega pomena za doseganje prodajnega uspeha. Drug pomembni faktor je lokalna proizvodnja, ne samo avtomobila, temveč tudi sestavnih komponent, ker so obstoječe sestavne komponente Renaultovih modelov (v Indiji so dacie okrašene z logotipi znamke Renault) kot so duster, sandero in lodgy enostavno predrage za izdelavo in vgradnjo v model kot je kwid. V primeru modela kwid prihaja kar 98 odstotkov sestavnih delov iz domačega (indijskega) okolja, samo na območju mesta Chennai, kjer poteka tudi proizvodnja modela kwid, nastane 60 odstotkov vseh potrebnih sestavnih delov.

Verjetno vas zanima kvaliteta vgrajenih delov ter sama kvaliteta izdelave avtomobila. Pri znamki Renault zagotavljajo kupcem, da so lahko v tem pogledu popolnoma mirni, in to iz enega samega, vendar pomembnega razloga, ker so se Francozi ob želji po zagotavljanju kvalitete z vsakim izmed dobaviteljev sestavnih delov pogajali tudi po 18 mesecev. V običajnih primerih so ta pogajanja zaključena že po treh mesecih. Kljub uspehu, ki ga trenutno doživlja renault kwid, Francozi zaenkrat ne razmišljajo o pričetku evropske prodaje tega modela.

Delovni čas
pon - tor: 8:00 - 16:30
sre: ZAPRTO
čet: ZAPRTO
pet: 8:00 - 16:30
sob: ZAPRTO
ned: ZAPRTO

Kontaktirajte nas

Avtoservis Klančar

Klančar d.o.o., Groznikova ulica 11, 1000 Ljubljana

DELOVNI ČAS:  Pon-pet: 08:00–12:00 in 13:00–16:30

TELEFON: +386  1 427 20 01

MOBITEL: +386 41 710 151

Fax: +386  1 427 30 01

E-mail: info@klancar.si